Zkafovat, zčajovat, zosmičkovat?

Kofein je sice jenom jedna z osmi funkčních složek Osmičky, ale také je to nejužívanější droga na světě - a tak je dost pravděpodobné, že už si nějaký pravidelně dopřáváte. Co s tím? Opravdu musíte vynechat svých ranních pět káv, pokud chcete vyzkoušet Osmičku?
 
No, nemusíte - ale my bychom to rozhodně doporučili. Máme za to, že je lepší Osmičku zkoušet samotnou - v ten den „vysadit“ další zdroje kofeinu. Že efekt Osmičky je výhodnější pozorovat odděleně(1) a k případným kombinacím přistupovat až ve druhé fázi. Koneckonců, to neplatí jenom pro Osmičku, ale pro jakákoliv nootropika a jejich testování. I když... někdy ta potřeba dalších kombinací už vůbec nevznikne a Osmička ty kafíčka vytlačí úplně přirozeně, jak se to běžně dozvídáme ze zpětných vazeb:
 
„Shodou okolností mi došla v den doručení Osmičky káva, kterou jsem tedy Osmičkou rovnou nahradil. Místo 4-5 káv denně si tedy nyní každý den dám ráno jednu Osmičku a jsem tak spokojený“
„I když běžně piju tři kávy denně a už mě skoro nepovzbudí, tak po Osmičce jsem zvládl osm hodin makat.“
 
Pak je tu ale ještě druhý důvod: taky by se vám mohlo stát, že toho kofeinu bude moc. Tak moc, až to bude nepříjemné. No jo, ale jak moc je moc?
To je otázka, na kterou je spousta různých odpovědí. Pojďme si je zkusit rozebrat.
 
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zhodnotil(2), že množství 3 mg kofeinu na kilogram váhy - tedy zhruba 200 mg kofeinu v jedné dávce pro člověka vážícího 70 kg, případně dvojnásobek - 400 mg - dohromady za celý den, je bezpečná „dávka“ bez negativních efektů. Osmička má 121 mg kofeinu, takže při maximální konzumaci dvou plechovek denně se pořád pohybujete v této hranici - pokud tedy nevážíte 40 kilo, pak už jste na hraně. Ostatní ingredience Osmičky jsme koneckonců také odměřili tak, abyste při dvou plechovkách denně byli v bezpečných limitech jejich konzumace.
 
Zajímavým číslem je tzv. LD50, což je množství jakékoliv látky, při které zemře polovina subjektů, které ji zkonzumují. To se samozřejmě moc netestuje na lidech, ale předpokládá se, že u kofeinu je to 150-200 mg/kg tělesné váhy. Průměrný člověk vážící 70 kg by tedy musel vypít 87-115 plechovek Osmičky, aby ho to položilo. Nepředpokládáme, že by to někdo zkoušel… ale dobré vědět.
 
Proč průměrný člověk? Nejenom na kofein máme totiž každý úplně jinou citlivost. Velkou roli hraje to, jak a kolik kofeinu jsme zvyklí konzumovat - kofein patří mezi ty látky, na které si tělo zvyká a pro stejný účinek jich potřebuje víc a víc(3). Pokud jste zvyklí na deset káv denně, tak vás plechovka Osmičky, aspoň co se kofeinu týče, fakt nijak nerozhodí. Ale není to jenom o zvyku, velkou roli hraje i genetika(4). Někdo kofein metabolizuje extrémně rychle, jiný si ho „drží“ v organismu mnohem déle. Někdo si nemůže dát kafe ve tři odpoledne, protože by neusl - a jiný si bezproblémů lupne espresso v sedm večer.
 
Z toho nám vyplývá jediné: každý si musí najít ten svůj „recept“. Zkoumat, kdy přichází nepříjemné stavy a upravovat dávkování. Žádná univerzální rada neexistuje.
 
Osmička ale není jenom o kofeinu, jako spíš o celkové souhře všech funkčních látek. A my se při jejím designu soustředili právě na to, abychom negativní projevy kofeinu co nejvíce upozadili. Bude to znít namyšleně, ale podle mnoha zpětných vazeb se nám to docela povedlo:
 
 "Osmička je vynikající v tom, jak "zploští křivku". Na rozdíl od ostatních věcí, které na začátku nakopou člověka na 150-300% normálního stavu a pak ho i rychle ztrestají, je tohle taková "klidná síla" - žádný hrot, ale dlouhotrvající. Tohle je zdaleka nejlepší a docela unikátní vlastnost."
 "Člověk má pocit velmi dobrého pracovního flow po dobu několika hodin bez nějakých vedlejších účinků jako při vypití velkého množství kávy nebo klasických energeťáků - třes rukou, ups and downs…"
 
Čím to je? Největší roli připisujeme l-theaninu. To je aminokyselina, která se v přírodě vyskytuje pouze v čajovníku a díky ní bylo lidstvo dlouho přesvědčeno, že v čaji není kofein, ale jakýsi jeho příbuzný - tzv. tein. Jak jinak by se dalo vysvětlit, že stav „zčajovaného“ člověka je tak odlišný od jiných kofeinových stavů? Dneska už víme, že kofein v čaji je úplně stejný kofein, jako v jiných rostlinách, jenom díky současnému působení l-theaninu funguje trochu jinak. L-theanin, který má sám o sobě relaxační účinky, totiž zjednodušeně řečeno vyblokuje kofeinová negativa. Malý zázrak, že? V první verzi Osmičky jsme měli 141 mg kofeinu a 120 mg l-theaninu, ale do dvojky jsme se rozhodli poměr upravit: kofein jsme stáhli na 121 mg a l-theanin zdvojnásobili - v jedné plechovce je ho teď 239 mg. Takhle je Osmička ještě harmoničtější a klidnější - a přesně tak se nám to líbí. Malý tip na závěr: můžete si přisypat trochu l-theaninu do klasického kafe, to funguje taky pěkně.
 
A jak to máte vy? Kolik kofeinu do sebe dostanete za den? A vysadíte občas?
 
Poznámky co do textu nevešly:
(1) Oddělit jednotlivé látky, abychom mohli poznat jejich efekt, je sice základní předpoklad, ale můžete jít o krok dál - pokud byste si na sobě chtěli udělat takový malý „výzkum“, tak tady najdete nějaké tipy: https://www.braintropic.com/how-to-properly-track-the.../
2) Kdybyste si chtěli závěry EFSA přečíst, najdete je zde:
(3) Pokud máte pocit, že to je váš případ a už na vás kofein vůbec nepůsobí, doporučujeme na dva týdny úplně vysadit - citlivost se tím krásně „zresetuje“. Takové cyklování je ostatně žádoucí skoro u všech funkčních látek.
(4) Jak můžete zjistit, jak jste na tom právě vy? Buď si to tak nějak vypozorujete sami, nebo si můžete udělat rozbor DNA - dneska už to stojí pár korun a dozvíte se spoustu zajímavých věcí. Třeba na www.tellmegen.com.
Zpět na blog