Jak jsem si hledal cestu k Osmičce - a přitom ji vyráběl

Martin Hůla/ Na začátku jsem tomu vůbec nerozuměl, takže dává smysl, že jsem tomu nevěřil. Nevěděl jsem co jsou to nootropika, nebral jsem žádné podpůrné prostředky a obecně jsem s těmito věcmi nechtěl mít nic společného. Tohle vždycky byly Honzovy úlety, když se nadšeně přiřítil s nějakou novinkou, o které energicky vykládal, jak ho udělá výkonnějším, silnějším nebo chytřejším… Já jsem za něj byl vždycky upřímně rád, byť jsem za svým úsměvem a přikyvováním schovával nezanedbatelné množství skepse.

Moje doména byl vývoj limonád. Tam jsem se cítil komfortně, když jsem mohl vytvářet nové (a někdy dost bizarní) chutě Zázračné limonády. Když Honza došel s nápadem na Matchovou limonádu, tak jsem souhlasil. Když přišel s nápadem na brainhack drink, tak už jsem tak nadšený nebyl. A tak jsme si to rozdělili: on dělal na funkčním drinku a já začal shánět Matchu. 

Už si nepamatuju jak se stalo, že se ty naše dva projekty spojily v jeden, ale začalo to dávat velkej smysl. Moje prvotní skepse opadla a začalo mi pomalu docházet, že to co tady budeme tvořit by mohlo mít zásadní vliv na to, jak tady v Česku lidi pracují a žijí, což je vlastně strašně cool. 

Matcha obsahuje spoustu skvělých látek a je sama o sobě je pro mozek úžasná, takže pro účely brainhackingu ideální. K matchi jsme za nedlouho přidali ještě senchu, druhej zelenej čaj, kterej nás moc baví. Oba čaje jsou totiž narvaný k prasknutí antioxidantama, kofeinem, L-theaninem, katechinama...a já začal zjišťovat co tyhle látky vlastně znamenají a jak fungují. Dáš si kofein, takže máš energii, nebo ne? Hm vlastně ne, kofein tělu jen řekne, že má makat víc, ale energie musí přijít od jinud. Chceme tam dávat cukr? Ne. Ale odkud pak vezmeme tu energii a jak to uděláme, aby to dobře chutnalo? Uf každej den spousta otázek a to jsme byli teprve na začátku. Našel jsem sladidlo. Je přírodní a sladký a bez kalorií. Říká se tomu monk fruit a bude to pecka. Vůbec nechápu, proč se tady víc nepoužívá. Objednávám množství na 5000l. V noci zpráva od kolegyně. Můžem to vůbec v Evropě použít? Hledám legislativu, zjišťuju že ne! Celej svět to používá, všude se rozplývají nad tím, jak je to úžasný a u nás to ještě není schválený. To vysvětluje, proč to nikdo nepoužívá. No nic, zrušit objednávku, snad to ještě půjde. Na poslední chvíli, se storno poplatkem, ale povedlo se. 

No a takhle to potom šlo pořád dál. Z otázek, na které neznáme odpověď se mezitím stala rutina a problémy jsme řešili podobným tempem, jako jsme nacházeli nové. Honza držel vizi, nacházel nové suroviny a já jsem hledal dodavatele a pročítal legislativu.

Ukázalo se, že MCT olej, super palivo a alternativa k cukru. Má to ale háčky. Potřebujeme ten z kokosů, jen čistou formu C8 a ten, který má jako nosič arabskou gumu. Máte? A mohl bych ho vidět? A kdy sem dorazí vzorek z Číny? No nic, než dojede, tak hledáme guaranu. Potřebujem prášek z plodů, nebo extrakt? A jaký to má nosič? A obsah kofeinu? Co to je standardizované množství? Aha, když ho ten přírodní nemá dost, tak se dosype jiným kofeinem. A jaký teda? A máte nějaký čistě přírodní? A proč tenhle stojí 10x tolik, co ten druhý?

Někdy to byly otázky spíše legislativní, jindy spíše technické. Poslední dvě suroviny, které jsme se rozhodli přidat byly L-tyrosin a Citikolin. Látky, které mají na funkci a výkon mozku zásadní vliv. Můžeme je použít? Kde se to v té legislativě dočteme? Citikolin můžeme použít jen omezeně a výrobce má navíc přísné podmínky prodeje. On to jen tak neprodá, musí vám nejdřív schválit etiketu a web. Ale co když ani jedno ještě nemáme? Musíme ho přesvědčit. A co když přijde s tím, že v našem nápoji se to použít nemůže? Musíme mu vysvětlit, že náš výklad legislativy je správný. No tak nám to teda prodá. Ale ouha, je tu Covid-19 a zásilka z Japonska nemusí dojít včas. Musíme věřit. A co ten L-tyrosin? Ten nemá tolik omezení a výrobce ho prodá třeba hned. Uf. Ale počkat, v této formě není rozpustný ve vodě. Co teď? Musíme použít jeho derivát N-acetyl-L-tyrosin. No jo, ale ten je několikanásobně dražší. Není zbytí…

Po celou dobu samozřejmě vaříme, ochutnáváme a testujeme. Na sobě a našich blízkých. Je to funkční? Jo, super! A jak to chutná? Ani se neptej, ble. Tak to musíme osladit. Ale řekli jsme žádnej cukr a monk fruit je taky ze hry. Co ještě můžem použít? Hele erythritol! Ale musíme z toho udělat doplněk stravy. No budiž, stejně to tak musí být kvůli Citikolinu. Jak to chutná s ním? Super, problém vyřešen. Úleva.

Byla to neskutečná jízda. Od první myšlenky až po stočení poslední plechovky, kdy nám suroviny dojížděly na sklad ve stavu celosvětové pandemie a do poslední chvíle jsme si nebyli jistí, že se to povede. A to ani nemluvím o tom, že uvařit 5000l nápoje není fuška na jedno odpoledne s klukama a najít firmu, která by to v tomhle malém množství nacpala do plechovek je taky pořádný oříšek. Vlastně pořád nemůžu uvěřit, že se to fakt povedlo a že tady máme produkt, kde jsme přes to všechno nedělali žádné kompromisy a který má ten potenciál, totiž kompletně změnit to jak pracujete, kolik toho uděláte a ve finále kolik máte času, kdy v práci nemusíte být.

Začínal jsem velice skeptický a nechápající. Dneska už spoustě věcí rozumím a stal se ze mně nadšenec.

Martin Hůla
výrobní ředitel

Zpět na blog