MCT olej je tuk se střední délkou uhlíkového řetězce. Narozdíl od klasických tuků se v těle neukládá, ale z trávícího traktu pokračuje rovnou do jater, kde se přeměňuje na ketony – perfektní “potravu” pro mozek. My ho používáme jako energetický zdroj místo cukru. Má podobně rychlý start, ale plynulejší a delší výdrž bez propadů. Ideálně se pojí s kofeinem, který energii “nastartuje” a MCT ji potom táhne dál.
4800 mg
nejčistší forma 100% C8 - kyselina kaprylová, výhradně z kokosů, jako nosič je použita akáciová guma.
Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.
Z Číny
Takeuchi, S. Sekine, K. Kojima, and T. Aoyama. The application of medium-chain fatty acids: edible oil with a suppressing effect on body fat accumulation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, vol. 17, no. 1, pp. 320–323, 2008.
abstrakt dostupný na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296368
Schönfeld, P., & Wojtczak, L. (2016). Short- and medium-chain fatty acids in energy metabolism: the cellular perspective. Journal of Lipid Research, 57(6), 943–954.
dostupné na: sci-hub.se/10.1194/jlr.R067629
NOSAKA, N., SUZUKI, Y., NAGATOISHI, A., KASAI, M., WU, J., & TAGUCHI, M. (2009). Effect of Ingestion of Medium-Chain Triacylglycerols on Moderate- and High-Intensity Exercise in Recreational Athletes. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 55(2), 120–125.
dostupné na: sci-hub.se/10.3177/jnsv.55.120
Croteau, E., Castellano, C.-A., Richard, M. A., Fortier, M., Nugent, S., Lepage, M., … Cunnane, S. C. (2018). Ketogenic Medium Chain Triglycerides Increase Brain Energy Metabolism in Alzheimer’s Disease. Journal of Alzheimer’s Disease, 64(2), 551–561.
dostupné na: sci-hub.se/10.3233/JAD-180202
Guarana dává Osmičce kvalitní přírodní kofein. Proč přírodní? Narozdíl od kofeinu čistě syntetického se v přírodě vyskytuje kofein v synergických spojeních s dalšími látkami, které výrazně napomáhají jeho účinku. V Guaraně například s dalšími stimulanty theobrominem a theofilinem, které uvolňují svalstvo a vyplavují euforické pocity.
213 mg
Extrakt s 22% kofeinu. Btw, tyhle extrakty často neumí těch 22% dostat čistě z guarany a tak se "dotáhnou" kofeinem odjinud. Běžně se používá syntetika, v tomto extraktu je to ale kofein ze zelené kávy.
Z Brazílie
Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.
Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Robertson, B., Reay, J., Brewster-Maund, C., Luedemann, J., … Scholey, A. B. (2008). Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana). Appetite, 50(2-3), 506–513.
Abstrakt dostupný na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18077056/
Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2004). Improved cognitive performance in human volunteers following administration of guarana (Paullinia cupana) extract: comparison and interaction with Panax ginseng. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 79(3), 401–411.
dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.pbb.2004.07.014
Haskell, C. F., Kennedy, D. O., Wesnes, K. A., Milne, A. L., & Scholey, A. B. (2006). A double-blind, placebo-controlled, multi-dose evaluation of the acute behavioural effects of guaraná in humans. Journal of Psychopharmacology, 21(1), 65–70.
dostupné na: sci-hub.se/10.1177/0269881106063815
Da Silva, G. S., Canuto, K. M., Ribeiro, P. R. V., de Brito, E. S., Nascimento, M. M., Zocolo, G. J., … de Jesus, R. M. (2017). Chemical profiling of guarana seeds ( Paullinia cupana ) from different geographical origins using UPLC-QTOF-MS combined with chemometrics. Food Research International, 102, 700–709.
dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.foodres.2017.09.055
L-theanin (který se ve značném množství vyskytuje v zeleném čaji), je látka, která upravuje účinek kofeinu. Tato kombinace způsobuje delší, mírnější a stabilnější stimulaci, paradoxně doprovázenou pocity uklidnění a úlevy namísto napětí.
239 mg
Přírodně izolovaný ze zeleného čaje.
Z Německa
Produktový cetrifikát je na cestě.
Dodd, F. L., Kennedy, D. O., Riby, L. M., & Haskell-Ramsay, C. F. (2015). A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood. Psychopharmacology, 232(14), 2563–2576.
dostupné na:sci-hub.se/10.1007/s00213-015-3895-0
Williams, J., Kellett, J., Roach, P., McKune, A., Mellor, D., Thomas, J., & Naumovski, N. (2016). l-Theanine as a Functional Food Additive: Its Role in Disease Prevention and Health Promotion. Beverages, 2(2), 13.
dostupné na: sci-hub.se/10.3390/beverages2020013
Schmidt, A., Hammann, F., Wölnerhanssen, B., Meyer-Gerspach, A. C., Drewe, J., Beglinger, C., & Borgwardt, S. (2014). Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing. Psychopharmacology, 231(19)
dostupné na: sci-hub.se/10.1007/s00213-014-3526-1
Li J, Romero-Garcia R, Suckling J, Feng L. Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation. Aging (Albany NY). 2019; 11:3876-3890.
dostupné na: https://www.aging-us.com/article/102023/text
Kofein obsahuje i matcha, práškový zelený čaj. Ta je navíc jedním z nejbohatších zdrojů katechinů (například EGCG), látek zodpovědných za většinu zdravotních benefitů zeleného čaje, se silně antioxidačními a kognici stimulujícími účinky.
3800 mg
Pravá Japonská Matcha.
Z Japonska
Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.
Ide, K., Yamada, H., Takuma, N., Park, M., Wakamiya, N., Nakase, J., … Sagesaka, Y. (2014). Green Tea Consumption Affects Cognitive Dysfunction in the Elderly: A Pilot Study. Nutrients, 6(10), 4032–4042.
dostupné na: sci-hub.se/10.3390/nu6104032
Dietz, C., Dekker, M., & Piqueras-Fiszman, B. (2017). An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance. Food Research International, 99, 72–83.
dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.foodres.2017.05.002
Kim, H.-S., Quon, M. J., & Kim, J. (2014). New insights into the mechanisms of polyphenols beyond antioxidant properties; lessons from the green tea polyphenol, epigallocatechin 3-gallate. Redox Biology, 2, 187–195.
dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.redox.2013.12.022
Weiss, D. J., & Anderton, C. R. (2003). Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A, 1011(1-2), 173–180.
dostupné na: sci-hub.se/10.1016/S0021-9673(03)01133-6
Korálovec ježatý je asijská houba obsahující značné množství antioxidantů a především látek stimulujících tvorbu NGF – nervového růstového faktoru.
413 mg
Práškový extrakt korálovce, obsahuje 15% betaglukanů a 30% polysacharidů.
Z Číny
Kupujeme od firmy lifechi.cz z Vyškova. Zde je k nahlédnutí produktový certifikát
Lai, P.-L., Naidu, M., Sabaratnam, V., Wong, K.-H., David, R. P., Kuppusamy, U. R., … Malek, S. N. A. (2013). Neurotrophic Properties of the Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. International Journal of Medicinal Mushrooms, 15(6), 539–554.
dostupné na: https://sci-hub.se/10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30
Mori, K., Inatomi, S., Ouchi, K., Azumi, Y., & Tuchida, T. (2009). Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytotherapy Research, 23(3), 367–372.
dostpné na: sci-hub.si/10.1002/ptr.2634
Kolotushkina EV, Moldavan MG, Voronin KY, Skibo GG. The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro. Fiziol Zh 2003;49:38–45.
dostupné na: https://pdfs.semanticscholar.org/14e2/7efb714718cc0262bf32b5adaaa75e68d729.pdf
Nagano, M., Shimizu, K., Kondo, R., Hayashi, C., Sato, D., Kitagawa, K., & Ohnuki, K. (2010). Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomedical Research, 31(4), 231–237.
dostupné na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/
Citikolin je látka přirozeně se vyskytující v mozku. Zlepšuje pozornost, reakční rychlost, paměť a celkový výkon mozku.
250 mg
Patentovaná značková verze citikolinu Cognizin® v práškové formě, vyrobená fermentací
Z Japonska, od firmy KYOWA HAKKO BIO CO., LTD.
Silveri M.M. et al. Cognizin® Citicoline Increases Brain Energy (ATP) by 14% and Speeds up Formation of Brain Membranes by 26% in Healthy Adults. Soc. Neurosci, San Diego, CA
abstrakt dostupný na: https://cognizin.com/en/studies/cognizin-citicoline-increases-brain-energy-atp-by-14-and-speeds-up-formation-of-brain-membranes-by-26-in-healthy-adults
Erin McGlade, Allison Locatelli, Julia Hardy, Toshikazu Kamiya, Masahiko Morita, Koji Morishita, Yoichiro Sugimura, Deborah Yurgelun-Todd. Improved Attentional Performance Following Citicoline Administration in Healthy Adult Women. University of Utah Brain Institute, published Online June 2012 (http://www.SciRP.org/journal/fns).
dostupné na: https://cognizin.com/storage/app/media/pdfs/improve-attention-cognizin.pdf
McGlade, E., Agoston, A. M., DiMuzio, J., Kizaki, M., Nakazaki, E., Kamiya, T., & Yurgelun-Todd, D. (2015). The Effect of Citicoline Supplementation on Motor Speed and Attention in Adolescent Males. Journal of Attention Disorders, 108705471559363.
abstrakt dostupný na: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1087054715593633
Spiers, P. A., Myers, D., Hochanadel, G. S., Lieberman, H. R., & Wurtman, R. J. (1996). Citicoline Improves Verbal Memory in Aging. Archives of Neurology, 53(5), 441–448.
abstrakt dostupný na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8624220/
Vitamíny skupiny B neboli B-komplex jsou skupinou vitamínů zodpovědných za správnou funkci mozku, zdravé vidění, kůži a pokožku a obecně za regeneraci organismu. Pomáhají snášet následky stresu a únavy, stimulují kognici a zlepšují paměť.
200 % RHP
Mix přírodně identických, syntézou vyráběných vitamínů Quali®-blend (Thiamin, Riboflavin, Niacin, Kyselina panthotenová, B6, Biotin, Kyselina listová, B12, vitamín E, vitamín C).
Z Francie
Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.
Kim, H., Kim, G., Jang, W., Kim, S. Y., & Chang, N. (2014). Association between intake of B vitamins and cognitive function in elderly Koreans with cognitive impairment. Nutrition Journal, 13(1).
dostupné na: sci-hub.se/10.1186/1475-2891-13-118
Ford, T., Downey, L., Simpson, T., McPhee, G., Oliver, C., & Stough, C. (2018). The Effect of a High-Dose Vitamin B Multivitamin Supplement on the Relationship between Brain Metabolism and Blood Biomarkers of Oxidative Stress: A Randomized Control Trial. Nutrients, 10(12), 1860.
dostupné na: sci-hub.se/10.3390/nu10121860
Kennedy, D. (2016). B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. Nutrients, 8(2), 68.
dostupné na: sci-hub.se/10.3390/nu8020068
L-tyrosin je neesenciální aminokyselina obsažená v řadě potravin. V koncentrované podobě umožňuje organismu a především mozku lépe zvládat následky stresu, popřípadě vyvíjet kognitivní, ale i fyzickou aktivitu při stresové zátěži. Podporuje multitasking a zmírňuje příznaky spánkové deprivace.
1050 mg
N-acetyl-l-tyrosin v práškové formě, vyrobený přírodní fermentací
Z Německa
N-acetyl L-tyrosin je k nahlédnutí produktový certifikát.
Colzato, L. S., Jongkees, B. J., Sellaro, R., & Hommel, B. (2013). Working Memory Reloaded: Tyrosine Repletes Updating in the N-Back Task. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 7.
Dostupné na: sci-hub.tw/10.3389/fnbeh.2013.00200
Neri DF, Wiegmann D, Shappell SA, McCardie A, McKay DL. The effects of tyrosine on cognitive performance during extended wakefulness. Aviat Space Environ Med 1995;66:313-9.
abstrakt dostupný na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7794222
Deijen, J. ., & Orlebeke, J. . (1994). Effect of tyrosine on cognitive function and blood pressure under stress. Brain Research Bulletin, 33(3), 319–323.
dostupné na: sci-hub.se/10.1016/0361-9230(94)90200-3
Steenbergen, L., Sellaro, R., Hommel, B., & Colzato, L. S. (2015). Tyrosine promotes cognitive flexibility: Evidence from proactive vs. reactive control during task switching performance. Neuropsychologia, 69, 50–55.
Dostupné na: sci-hub.tw/10.1016/j.neuropsychologia.2015.01.022
Osmička bohužel momentálně není. Novou (vytuněnou) várku Osmiček plánujeme na ̶č̶e̶r̶v̶e̶n̶ konec léta 2023.
(Původně to měl být červen, ale máme zpoždění )
Zpětná vazba, objednávky a obchod: Martin Lambert
vyroba@zazracna.cz
+420 737 067 240
Zázračná s.r.o.
Vachova 45/6 Brno, 602 00
IČO 06177786, DIČ CZ06177786
Spisová značka 100509 C, Krajský soud v Brně