MCT olej

MCT olej je tuk se střední délkou uhlíkového řetězce. Narozdíl od klasických tuků se v těle neukládá, ale z trávícího traktu pokračuje rovnou do jater, kde se přeměňuje na ketony – perfektní “potravu” pro mozek. My ho používáme jako energetický zdroj místo cukru. Má podobně rychlý start, ale plynulejší a delší výdrž bez propadů. Ideálně se pojí s kofeinem, který energii “nastartuje” a MCT ji potom táhne dál.

KOLIK?

4800 mg

JAKÝ?

nejčistší forma 100% C8 - kyselina kaprylová, výhradně z kokosů, jako nosič je použita akáciová guma.

DETAILY?

Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.

ODKUD?

Z Číny

 

CO NA TO VĚDA?

MCT olej se z trávícího traktu posunuje přímo do jater, aniž by musel být předtím zpracováván jako tuky s delšími řetězci.

Takeuchi, S. Sekine, K. Kojima, and T. Aoyama. The application of medium-chain fatty acids: edible oil with a suppressing effect on body fat accumulation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, vol. 17, no. 1, pp. 320–323, 2008.

abstrakt dostupný na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296368

MCT olej slouží jako okamžitý zdroj energie, protože snadno prostupuje buněčnými stěnami, aniž by musel být rozkládán.

Schönfeld, P., & Wojtczak, L. (2016). Short- and medium-chain fatty acids in energy metabolism: the cellular perspective. Journal of Lipid Research, 57(6), 943–954.

dostupné na: sci-hub.se/10.1194/jlr.R067629

Konzumace pokrmů bohatých na MCT oleje prodlužuje čas, po který jsou rekreační sportovci schopní vydržet náročné zátěžové cvičení.

NOSAKA, N., SUZUKI, Y., NAGATOISHI, A., KASAI, M., WU, J., & TAGUCHI, M. (2009). Effect of Ingestion of Medium-Chain Triacylglycerols on Moderate- and High-Intensity Exercise in Recreational Athletes. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 55(2), 120–125.

dostupné na: sci-hub.se/10.3177/jnsv.55.120

MCT olej dodává mozku zvýšený přísun ketonů a tím zvyšuje hodnotu celkového energetického metabolismu mozku, aniž by zasahoval do zpracování glukózy.

Croteau, E., Castellano, C.-A., Richard, M. A., Fortier, M., Nugent, S., Lepage, M., … Cunnane, S. C. (2018). Ketogenic Medium Chain Triglycerides Increase Brain Energy Metabolism in Alzheimer’s Disease. Journal of Alzheimer’s Disease, 64(2), 551–561.

dostupné na: sci-hub.se/10.3233/JAD-180202

Guarana

Guarana dává Osmičce kvalitní přírodní kofein. Proč přírodní? Narozdíl od kofeinu čistě syntetického se v přírodě vyskytuje kofein v synergických spojeních s dalšími látkami, které výrazně napomáhají jeho účinku. V Guaraně například s dalšími stimulanty theobrominem a theofilinem, které uvolňují svalstvo a vyplavují euforické pocity.

KOLIK?

213 mg

JAKÁ?

Extrakt s 22% kofeinu. Btw, tyhle extrakty často neumí těch 22% dostat čistě z guarany a tak se "dotáhnou" kofeinem odjinud. Běžně se používá syntetika, v tomto extraktu je to ale kofein ze zelené kávy.

ODKUD?

Z Brazílie

 

DETAILY?

Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.

CO NA TO VĚDA?

Po požití guarany se narozdíl od placeba u zkoumané skupiny snížila míra únavy.

Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Robertson, B., Reay, J., Brewster-Maund, C., Luedemann, J., … Scholey, A. B. (2008). Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana). Appetite, 50(2-3), 506–513.

 

Abstrakt dostupný na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18077056/

Studie porovnávající vlivy guarany a ženšenu ukázala, že skupina užívající guaranu se lépe soustředila na dané úkoly a dokončila je v rychlejším čase.

Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2004). Improved cognitive performance in human volunteers following administration of guarana (Paullinia cupana) extract: comparison and interaction with Panax ginseng. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 79(3), 401–411.

dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.pbb.2004.07.014

Dvojitě zaslepená studie s využitím placeba, zkoumající vlivy guarany na náladu a proces učení, prokázala její vliv na paměť a pozornost a zároveň vyvrátila, že by bylo možné účinek připisovat pouze vlivu kofeinu.

Haskell, C. F., Kennedy, D. O., Wesnes, K. A., Milne, A. L., & Scholey, A. B. (2006). A double-blind, placebo-controlled, multi-dose evaluation of the acute behavioural effects of guaraná in humans. Journal of Psychopharmacology, 21(1), 65–70.

dostupné na: sci-hub.se/10.1177/0269881106063815

Guarana obsahuje čtyřikrát až šestkrát více kofeinu než kávová zrna.

Da Silva, G. S., Canuto, K. M., Ribeiro, P. R. V., de Brito, E. S., Nascimento, M. M., Zocolo, G. J., … de Jesus, R. M. (2017). Chemical profiling of guarana seeds ( Paullinia cupana ) from different geographical origins using UPLC-QTOF-MS combined with chemometrics. Food Research International, 102, 700–709.

dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.foodres.2017.09.055

L-theanin

L-theanin (který se ve značném množství vyskytuje v zeleném čaji), je látka, která upravuje účinek kofeinu. Tato kombinace způsobuje delší, mírnější a stabilnější stimulaci, paradoxně doprovázenou pocity uklidnění a úlevy namísto napětí.

KOLIK?

239 mg

JAKÝ?

Přírodně izolovaný ze zeleného čaje.

ODKUD?

Z Německa

 

DETAILY?

Produktový cetrifikát je na cestě.

CO NA TO VĚDA?

Dvojitě zaslepená studie s využitím placeba ukázala vliv l-theaninu na snížení negativních účinků kofeinu při jejich současném užití.

Dodd, F. L., Kennedy, D. O., Riby, L. M., & Haskell-Ramsay, C. F. (2015). A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood. Psychopharmacology, 232(14), 2563–2576.

dostupné na:sci-hub.se/10.1007/s00213-015-3895-0

L-theanin obsažený v čaji pomáhá dosahovat stavu relaxace bez vedlejších účinků v podobě ospalosti.

Williams, J., Kellett, J., Roach, P., McKune, A., Mellor, D., Thomas, J., & Naumovski, N. (2016). l-Theanine as a Functional Food Additive: Its Role in Disease Prevention and Health Promotion. Beverages, 2(2), 13.

dostupné na: sci-hub.se/10.3390/beverages2020013

Zelený čaj pozitivně ovlivňuje schopnost konektivity mezi mozkovými částmi a zlepšuje kognitivní výkon.

Schmidt, A., Hammann, F., Wölnerhanssen, B., Meyer-Gerspach, A. C., Drewe, J., Beglinger, C., & Borgwardt, S. (2014). Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing. Psychopharmacology, 231(19)

dostupné na: sci-hub.se/10.1007/s00213-014-3526-1

Pravidelné pití čaje má pozitivní vliv na budování výkonější mozkové struktury a na ochranu mozku před stárnutím.

Li J, Romero-Garcia R, Suckling J, Feng L. Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation. Aging (Albany NY). 2019; 11:3876-3890.

dostupné na: https://www.aging-us.com/article/102023/text

Matcha

Kofein obsahuje i matcha, práškový zelený čaj. Ta je navíc jedním z nejbohatších zdrojů katechinů (například EGCG), látek zodpovědných za většinu zdravotních benefitů zeleného čaje, se silně antioxidačními a kognici stimulujícími účinky.

KOLIK?

3800 mg

JAKÁ?

Pravá Japonská Matcha.

ODKUD?

Z Japonska

 

DETAILY?

Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.

CO NA TO VĚDA?

Pravidelná konzumace práškového zeleného čaje po dobu 2 měsíců zlepšila u starších lidí mozkové funkce.

Ide, K., Yamada, H., Takuma, N., Park, M., Wakamiya, N., Nakase, J., … Sagesaka, Y. (2014). Green Tea Consumption Affects Cognitive Dysfunction in the Elderly: A Pilot Study. Nutrients, 6(10), 4032–4042.

dostupné na: sci-hub.se/10.3390/nu6104032

V porovnání s placebem způsobuje matcha zlepšení pozornosti, reakčního času a paměťových schopností.

Dietz, C., Dekker, M., & Piqueras-Fiszman, B. (2017). An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance. Food Research International, 99, 72–83.

dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.foodres.2017.05.002

ECGC a ostatní katechiny v zeleném čaji slouží jako silné antioxidanty a mohou pomáhat chránit buňky před účinky volných radiálů.

Kim, H.-S., Quon, M. J., & Kim, J. (2014). New insights into the mechanisms of polyphenols beyond antioxidant properties; lessons from the green tea polyphenol, epigallocatechin 3-gallate. Redox Biology, 2, 187–195.

dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.redox.2013.12.022

Možství katechinů (převážně ECGC) v Matchi může dosahovat až 137krát vyšších hodnot než v běžném zeleném čaji a přinejmenším třikrát vyšších než byly u čaje kdy naměřeny.

Weiss, D. J., & Anderton, C. R. (2003). Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A, 1011(1-2), 173–180.

dostupné na: sci-hub.se/10.1016/S0021-9673(03)01133-6

Korálovec ježatý

Korálovec ježatý je asijská houba obsahující značné množství antioxidantů a především látek stimulujících tvorbu NGF – nervového růstového faktoru. 

KOLIK?

413 mg

JAKÝ?

Práškový extrakt korálovce, obsahuje 15% betaglukanů a 30% polysacharidů.

ODKUD?

Z Číny

 

DETAILY?

Kupujeme od firmy lifechi.cz z Vyškova. Zde je k nahlédnutí produktový certifikát

CO NA TO VĚDA?

Rozpustný extrakt z korálovce prokazuje neurotrofní funkci (pozitivní vliv na růst a výživu neuronů).

Lai, P.-L., Naidu, M., Sabaratnam, V., Wong, K.-H., David, R. P., Kuppusamy, U. R., … Malek, S. N. A. (2013). Neurotrophic Properties of the Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. International Journal of Medicinal Mushrooms, 15(6), 539–554.

dostupné na: https://sci-hub.se/10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30

Výsledky studie naznačují, že je korálovec účinný u léčby lehčích forem kognitivních poruch.

Mori, K., Inatomi, S., Ouchi, K., Azumi, Y., & Tuchida, T. (2009). Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytotherapy Research, 23(3), 367–372.

dostpné na: sci-hub.si/10.1002/ptr.2634

Korálovec přispívá k myelinizaci mozku.

Kolotushkina EV, Moldavan MG, Voronin KY, Skibo GG. The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro. Fiziol Zh 2003;49:38–45.

dostupné na: https://pdfs.semanticscholar.org/14e2/7efb714718cc0262bf32b5adaaa75e68d729.pdf

Korálovec má potenciál k mírnění projevů deprese a úzkostí.

Nagano, M., Shimizu, K., Kondo, R., Hayashi, C., Sato, D., Kitagawa, K., & Ohnuki, K. (2010). Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomedical Research, 31(4), 231–237.

dostupné na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/

Citikolin

Citikolin je látka přirozeně se vyskytující v mozku. Zlepšuje pozornost, reakční rychlost, paměť a celkový výkon mozku.

KOLIK?

250 mg

JAKÝ?

Patentovaná značková verze citikolinu Cognizin® v práškové formě, vyrobená fermentací

ODKUD?

Z Japonska, od firmy KYOWA HAKKO BIO CO., LTD.

 

DETAILY?

Zde je k nahlédnutí produktový certifikát. Zde najdete přehlednou infografiku o účincích.

CO NA TO VĚDA?

Citikolin u zkoumané skupiny zvýšil mozkovou energii (ATP) o 14 procent a o 26 procent zrychlil tvorbu mozkových membrán.

Silveri M.M. et al. Cognizin® Citicoline Increases Brain Energy (ATP) by 14% and Speeds up Formation of Brain Membranes by 26% in Healthy Adults. Soc. Neurosci, San Diego, CA

abstrakt dostupný na: https://cognizin.com/en/studies/cognizin-citicoline-increases-brain-energy-atp-by-14-and-speeds-up-formation-of-brain-membranes-by-26-in-healthy-adults

Citikolin zvýšil u skupiny zdravých žen výkon v rovině pozornosti.

Erin McGlade, Allison Locatelli, Julia Hardy, Toshikazu Kamiya, Masahiko Morita, Koji Morishita, Yoichiro Sugimura, Deborah Yurgelun-Todd. Improved Attentional Performance Following Citicoline Administration in Healthy Adult Women. University of Utah Brain Institute, published Online June 2012 (http://www.SciRP.org/journal/fns).

dostupné na: https://cognizin.com/storage/app/media/pdfs/improve-attention-cognizin.pdf

Studie ukazuje pozitivní vliv citikolinu na zvýšení motorické rychlosti a úrovně pozornosti u dospívajícíh mužů.

McGlade, E., Agoston, A. M., DiMuzio, J., Kizaki, M., Nakazaki, E., Kamiya, T., & Yurgelun-Todd, D. (2015). The Effect of Citicoline Supplementation on Motor Speed and Attention in Adolescent Males. Journal of Attention Disorders, 108705471559363.

abstrakt dostupný na: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1087054715593633

Citikolin zlepšuje slovní paměť u starších lidí.

Spiers, P. A., Myers, D., Hochanadel, G. S., Lieberman, H. R., & Wurtman, R. J. (1996). Citicoline Improves Verbal Memory in Aging. Archives of Neurology, 53(5), 441–448.

abstrakt dostupný na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8624220/

B-komplex

Vitamíny skupiny B neboli B-komplex jsou skupinou vitamínů zodpovědných za správnou funkci mozku, zdravé vidění, kůži a pokožku a obecně za regeneraci organismu. Pomáhají snášet následky stresu a únavy, stimulují kognici a zlepšují paměť.

KOLIK?

200 % RHP

JAKÉ?

Mix přírodně identických, syntézou vyráběných vitamínů Quali®-blend (Thiamin, Riboflavin, Niacin, Kyselina panthotenová, B6, Biotin, Kyselina listová, B12, vitamín E, vitamín C).

ODKUD?

Z Francie

 

KONKRÉTNĚ?

Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.

CO NA TO VĚDA?

Studie prokazují, že užívání B-komplexu zlepšuje kognitivní funkce jako krátkodobou i dlouhodobou paměť, rychlost zpracování informací a sensomotorickou rychlost.

Kim, H., Kim, G., Jang, W., Kim, S. Y., & Chang, N. (2014). Association between intake of B vitamins and cognitive function in elderly Koreans with cognitive impairment. Nutrition Journal, 13(1).

dostupné na: sci-hub.se/10.1186/1475-2891-13-118

Výsledky studie ukazují důležitost B-komplexu pro udržení zdravých mozkových funkcí – brání oxidačnímu stresu, zvyšuje myelinizaci a zlepšuje buněčný metabolismus a uchovávání energie.

Ford, T., Downey, L., Simpson, T., McPhee, G., Oliver, C., & Stough, C. (2018). The Effect of a High-Dose Vitamin B Multivitamin Supplement on the Relationship between Brain Metabolism and Blood Biomarkers of Oxidative Stress: A Randomized Control Trial. Nutrients, 10(12), 1860.

dostupné na: sci-hub.se/10.3390/nu10121860

Užívání B-komplexu ve formě multivitamínových přípravků prokazuje nepochybné benefity pro lidský mozek.

Kennedy, D. (2016). B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. Nutrients, 8(2), 68.

dostupné na: sci-hub.se/10.3390/nu8020068

N-Acetyl-L-tyrosin

L-tyrosin  je neesenciální aminokyselina obsažená v řadě potravin. V koncentrované podobě umožňuje organismu a především mozku lépe zvládat následky stresu, popřípadě vyvíjet kognitivní, ale i fyzickou aktivitu při stresové zátěži. Podporuje multitasking a zmírňuje příznaky spánkové deprivace.

KOLIK?

1050 mg

JAKÝ?

N-acetyl-l-tyrosin v práškové formě, vyrobený přírodní fermentací

ODKUD?

Z Německa

 

KONKRÉTNĚ?

N-acetyl L-tyrosin je k nahlédnutí produktový certifikát.

CO NA TO VĚDA?

L-tyrosin zlepšuje pracovní paměť při náročných mentálních procesech.

Colzato, L. S., Jongkees, B. J., Sellaro, R., & Hommel, B. (2013). Working Memory Reloaded: Tyrosine Repletes Updating in the N-Back Task. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 7.

Dostupné na: sci-hub.tw/10.3389/fnbeh.2013.00200

L-tyrosin pomáhá zvládat následky nedostatku spánku: jedna dávka l-tyrosinu stačila u osob, které vynechaly noční spánek, k prodloužení doby bdělosti o tři hodiny.

Neri DF, Wiegmann D, Shappell SA, McCardie A, McKay DL. The effects of tyrosine on cognitive performance during extended wakefulness. Aviat Space Environ Med 1995;66:313-9.

abstrakt dostupný na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7794222

L-tyrosin prokázal pozitivní vliv na provádění vysoce náročných činností pod vlivem stresu a současně i na krevní tlak, a to už 1 hodinu po požití.

Deijen, J. ., & Orlebeke, J. . (1994). Effect of tyrosine on cognitive function and blood pressure under stress. Brain Research Bulletin, 33(3), 319–323.

dostupné na: sci-hub.se/10.1016/0361-9230(94)90200-3

V porovnání s placebem zvyšuje l-tyrosin kognitivní flexibilitu.

Steenbergen, L., Sellaro, R., Hommel, B., & Colzato, L. S. (2015). Tyrosine promotes cognitive flexibility: Evidence from proactive vs. reactive control during task switching performance. Neuropsychologia, 69, 50–55.

Dostupné na: sci-hub.tw/10.1016/j.neuropsychologia.2015.01.022